English
version

Bio

Marylene Smeets (1968) is een Nederlandse mensenrechtenspecialiste met passies voor Latijns-Amerika, New York en schrijven. Ze combineert haar achtergrond en passies door te werken op de Amerika’s-afdeling van het VN-Departement voor Politieke en Vredesopbouwende Zaken in New York en ’s morgens voordat zij naar kantoor vertrekt bezig te zijn met haar boek, Genadeloos geschenk — uitgepakt in New York.

Marylene studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie mensenrechten in Latijns-Amerika. In het kader van het International Student Exchange Program volgde ze een aantal vakken aan de University of Idaho. Daarna studeerde ze aan het Bologna Center van de Johns Hopkins University’s School of Advanced International Studies. Ze deed stages en vrijwilligerswerk in Buenos Aires, Den Haag en Genève.

Van 1994 tot 1997 werkte Marylene voor de VN-missie in Guatemala — eerst als mensenrechtenwaarnemer, later als teamleider. Van 1997 tot 2002 was ze werkzaam bij de New Yorkse non-profitorganisatie het Committee to Protect Journalists, waar ze werd gepromoveerd van onderzoeksassistent tot coördinator van het Amerika’s-programma. Ze begon met haar baan op wat toen nog het VN-Departement voor Politieke Zaken heette in 2002. In 2013 nam ze een sabbatical op om in Amsterdam aan te vangen met het schrijven van haar boek.

Marylene volgde een cursus ‘Freelancen: een hele onderneming’ aan de Hogeschool Utrecht en een cursus fictie schrijven bij de Gotham Writers Workshop in New York. Ze schreef artikelen voor, onder andere, de Netherlands Quarterly of Human Rights, Trouw en de Nederlandse editie van Marie Claire. Namens het Committee to Protect Journalists publiceerde ze artikelen in, onder meer, de Amerikaanse krant Houston Chronicle, het Argentijnse tijdschrift Noticias en Het Parool. Ze heeft een aantal korte verhalen geschreven — ook voor haar nichtjes en neefjes.